FSE Summer network meeting 2018 – Gijon

Årets netværksmøde i FSE fandt sted i Gijon i Nordspanien den 19. til den 22. juli og var arrangeret af UNIPES fra Gijon, medlem af FASFE, den spanske fansammenslutning.

Af Anja Lilli Beikes

Torsdag aften var der velkomstaften på Carlin Goal-baren ude ved stadion El Molinón. Ud over selve velkomsten – naturligvis med tapas – var der arrangeret en rundvisning på stadion. Sporting Gijons stadion er faktisk det ældste i Spanien, og store stjerner som David Villa og Abelardo og den nye spanske landstræner Luis Enrique har spillet i klubben. Klubben spiller p.t. i LaLiga2, sidste de spillede i LaLiga var i sæsonen 2016-2017. El Molinón kan rumme 29.029 tilskuere, og det er bygget tilbage i 1908, men renoveret flere gange siden da.

Fredag startede de forskellige oplæg og præsentationer. Første oplæg handlede om SLO (Supporter Liaison Officer) og DAO (Disability Access Officer) i Europa. Her blev det fra starten konstateret, at Spanien ikke just er rollemodel på disse områder – her er der stadig stor plads til forbedringer. Direktøren fra Sporting Gijon fortalte blandt om klubbens forsøg med at implementere flere tiltag for folk med handicaps, eksempelvis har de lavet et ekstra område til fans med kørestol.

Jochen Kemmer fra CAFE, en organisation, der tager sig af handicappedes muligheder for bedre at kunne komme på stadions, fortalte, at det ikke kun handler om kørestolsbrugere, men mange forskellige slags handicaps. Eksempelvis gøres der også tiltag for at blinde kan være på stadion. Derudover har CAFE lavet en guidebog til, hvordan klubber skal kunne håndtere og respektere fans med diverse handicaps. Han fortalte, at DAO-funktionen kan hjælpe med kommunikationen mellem klubberne og de handicappe fans.

Elena Popova fra Rusland er selv kørestolsbruger og ansat som DAO ved det russiske fodboldforbund. Hun fortalte, hvordan der i Rusland er implementeret flere forskellige tiltag for handicappede fans. Eksempelvis uddeler forbundet gratis billetter til folk med handicaps til landsholdets kampe, de skal blot kontakte Elena for at få en billet. I Rusland er der også på klubbasis blevet arrangeret særlige events kun for handicappede, det er for eksempel stadionrundture og træningsdage. Alle klubber i de to øverste ligaer har en DAO ansat, til sammenligning er der blot 3 DAOs i hele Spanien.

Lena, repræsentant for SD Europa og SLO for svenske Djurgårdens IF, fortalte om SLO-funktionen i europæisk fodbold, og hvordan SD Europa kan hjælpe klubber med at få ansat en SLO. Hun fortalte, at tidligere havde der været fokus på at hjælpe de nationale forbund med at få ansat SLO’er, men nu var SD Europa begyndt at arbejde mere direkte med kontakt til klubberne.

Hendes bedste råd med hensyn til SLO-funktionen var at rekruttere SLO fra fanbasen, for fansene er eksperterne på dette område. Mange klubber finder dette problematisk, så det kræver mod at tage den beslutning. Spørg eventuelt jeres fans, om de er tilfredse med den SLO, som klubben vil ansætte. Derudover sagde hun følgende om rollen som SLO:

  • Skal kunne arbejde sammen med alle fans
  • Skal kunne lytte
  • Skal ikke drage konklusioner
  • Skal kunne tale mange sprog (klubbens, fans, politiets osv.)
  • Skal ikke have en mening, kun fansenes mening

Hun sagde også, at det desværre ofte skete, at den forkerte person blev ansat som SLO – og så kunne det blive problematisk. Så hvis fans oplevede problemer med en SLO, var de velkomne til at kontakte SD Europe.

I spansk fodbold er SLO-rollen ret ny og problematisk – ofte bliver der ansat internt fra klubben. Det skaber problemer for kommunikationen mellem fans og klub. Generelt er der megen kritik fra fans af SLO-rollen i Spanien, så her er der stor plads til forbedringer.

Næste oplæg fredag var en præsentation fra FSE omkring en større survey/spørgeundersøgelse, som de har lavet omkring away-ture i Europa, dette blev fulgt op af en paneldiskussion om away i spansk fodbold. Undersøgelsen viste, at især spansk fodbold har svært ved at tackle away-fans, og der er mange gnidninger både til nationale og internationale kampe. Mange klager går på det spanske politis håndtering af away-fans, særligt i Madrid og Sevilla.

Derfor valgte FSE at lave to observationsture til spansk fodbold og udvalgte 4 cases (kampe), som de undersøgte nærmere. De nåede frem til følgende årsager til problemer på away i Spanien:

  • Aggressivitet (særligt fra politi og stewards)
  • Mangel på kommunikation
  • Sprogbarrierer
  • Overdrevne kropsvisiteringer, særligt på kvinder
  • Problemer omkring indgangen til stadion, for mange fans
  • Mangel på toiletter og mad

Derfor var FSE nået frem til følgende anbefalinger:

  • Træning af spansk politi
  • SLO-rollens implementering i spansk fodbold
  • Forbedring af kommunikation
  • Engelsktalende politi til internationale kampe
  • Forbedret indgangsforhold

FSE samarbejder blandt andet med UEFA for at få forholdene forbedret. De vil fortsat have fokus på away i spansk fodbold og lave nogle observationsbesøg i den kommende sæson. De vil forsøge at få bedre dialog med autoriteterne. Målet er selvfølgelig at få forbedret forholdene for away-fans på de spanske stadions, både på internationalt og nationalt plan. De vil også fortsætte med at lave undersøgelser til fans om away-ture, disse vil i fremtiden blive lavet på endnu flere sprog for at komme ud til så mange medlemmer i FSE som muligt. UEFA er med til at støtte forlængelsen af dette projektområde.

En Sevilla-fan nævnte, at problemer desværre er lige så store på nationalt som på internationalt plan, eksempelvis oplever de spanske fans ofte problemer med politiet og med overfyldte udebaneafsnit. Han sagde, at der var tale om et mentalitetsproblem i spansk fodbold.

En Manchester United-fan fortalte, at de faktisk havde haft en god oplevelse i Sevilla, men det var fordi, de havde været på forkant. De havde taget kontakt til andre engelske klubber, som havde oplevet problemer dernede og forsøgte at lære af deres erfaringer. FSE havde også været involveret i at forbedre oplevelsen på away i Sevilla. Han påpegede, at det største problem var politiets og stewardenes forudindtaget opfattelse/holdning i forhold til engelske fans.

Emilio, fan af Atletico Madrid og repræsentant for FASFE (de spanske fodboldfans sammenslutning), fortalte om store problemer med spansk politi, han sagde, at de fleste fans ville opleve problemerne med politiet på et eller andet tidspunkt. Han opfordrede også til mere dialog særligt med politiet.

En fodboldfan og advokat fra Oviedo fortalte, at spaniernes fordel, er, at de kender politiets manglende tolerance og hårdhændethed, det gør de udenlandske fans ikke. Der bliver åbenbart også uddelt et hav af bøder og sanktioner mod spanske fans. Han mente, at regeringen/staten ville være nødt til at komme mere på banen, ikke kun UEFA. Han fortalte også, at det er forbudt at filme spansk politi i aktion, hvilket kan gøre det svært at dokumentere for uretmæssigheder fra politiets side. Derudover er kommunikationen elendig – politiet svarer sjældent på fansenes henvendelser.

Desværre sker der det, at fans i spansk fodbold, særligt de, der kaldes for ultras, ofte uretmæssigt bliver antaget for at være voldelige, og faktisk er vold ikke et egentligt problem i spansk fodbold.

Hvilke rettigheder har fans egentligt i Spanien? Hvis FSE skal kunne hjælpe, er de nødt til at vide dette. For eksempel har der tidligere været eksempler på fans, der blevet tvunget til at underskrive falske tilståelser. Generelt er det vigtigt for FSE at kende de forskellige landes fanrettigheder for at kunne opnå de bedste forhold for fodboldfans.

Efter de sidste oplæg var det tid til et mere socialt input. Sammen blev vi kørt i bus ud til Gijon Industrials hjemmebane, hvor vi skulle se spillerne træne, spise tapas og udveksle erfaringer. Derudover sørgede de spanske værter for, at vi lærte, hvordan den lokale cider – Sidra Asturiana – skal hældes op og drikkes. Det var faktisk lidt af en videnskab!

Lørdagens oplæg havde fokus på fanaktivitet og sportslovgivningen i spansk fodbold. Her var der oplæg om, hvordan de spanske fans oplever situationen som fan i Spanien samt, hvordan de er begyndt at samarbejde. Det blev pointeret, hvor vigtigt det er at blive hørt. Spansk lov har det med at begrænse de spanske fans muligheder, heldigvis har blandt andet FASFE et advokatteam, der hjælper. Vores vært Adrián Núñez Corte fortalte, hvordan de før hver away i Spanien skal sende en liste med fans, der deltager i turen. Hver billet i spansk fodbold er personlig, og der skal vises ID. Der er mange andre informationer, de også skal sende; eksempelvis information om bannere. Lovgivningen har været med til at gøre det mere kompliceret. De oplever også mange kontroltjek på deres udebaneture. Nogle gange ankommer de meget sendt på stadion på grund af politiets kontrol af deres busser. Bestemte trøjer med politiske budskaber må ikke bæres på stadion, og der kan være regler for toiletbesøg.

Det kan være svært overhovedet at arrangere busture i spansk fodbold, ikke kun på grund af lovgivningen, men det kan også være svært at finde busser, og ofte er der mange restriktioner på turene.

Generelt er der brug for en kulturændring i spansk fodbold, for lige nu er der ikke megen håb om forbedringer. Der er brug for en anden opfattelse af fans.

Der er også stor forskel på, hvor meget de spanske fans samarbejder. Ikke alle er med i fanorganisationen FASFE, og ultra-fans har svært ved at samarbejde med andre ultras. Repræsentanten fra Cadiz-ultras fortalte, at de kunne da godt til tider arbejde sammen med de andre fanklubber i klubben, men de var ikke med i FASFE, hvilket dog var en mulighed for at forbedre situationen. Han fortalte også om problemet med, at ultras blev opfattet som voldelige – trods de sjældne problemer med vold. I hans fangruppering gjorde de meget for at arbejde med deres medlemmer og eksempelvis lære de unge medlemmer at være gode fans. I Cadiz har de ingen SLO ansat, og der er mangel på fansolidaritet.

De spanske fans mente, at FSE ville kunne hjælpe ved at koordinere møder mellem fangrupperne i Spanien og skabe fansolidaritet. Spanske fans er nødt til at blive uddannet, trænet – de har brug for et nyt mindset, og de har brug for succeshistorier.

Med hensyn til lovgivningen er den pt. ret stram i Spanien, men i løbet af året kommer der en ny lov, men lige nu er der også en ny regering på vej. FASFE ønsker, at fansene bliver hørt, og at der bliver en dialog om den nye lov. Politikerne bør ikke glemme, at uden fans ville der ikke være sport. Så der er altså ønske om en ny realistisk sportslovgivning.

SD Europes repræsentant fortalte, at når man i Europa taler om sportslovgivning, så findes der to typer:

  • Den direkte lov om sport
  • Lov, hvor sport delvist er involveret

Hun foreslog, at man som fangruppering skulle tage kontakt til de lokale parlamentsmedlemmer og fortælle om fansenes ønsker, for fans kan faktisk gøre noget, men de er nødt til at organisere sig og engagere sig. En fransk fan fortalte, hvordan deres fansammenslutning har været med til få et samarbejde med de franske politikere på banen.

Da der blandt også var en lokalpolitiker til stede ved sidste oplæg, endte nogle af spørgsmålene fra de spanske fans lidt ophedet, og blandt andet slog en spansk fan fast, at han nu havde fået konstateret, at politikere ikke fattede en skid om fodbold. De mange ophedede spørgsmål viste, hvorfor det har været godt for FSE at vælge Gijon som vært for sommernetværksmødet. Spanske fans har nogle helt andre udfordringer, end vi danske fans oplever. Det er tydeligt, at fansamarbejde og fanrettigheder er på et helt andet og væsentligt bedre niveau i Nordeuropa. De spanske fans skal forstå, hvor vigtigt det er, at de samarbejder. Det er deres bedste mulighed for at forbedre forholdene, og måske har dette års netværksmøde åbnet deres øjne for dette – selv en lille smule ville være et skridt i den rigtige retning.

Lørdagen og årets netværksmøde blev sluttet af med en hyggelig aften i strandbaren i Pura Vida, hvor der endnu en gang var tapas til de fremmødte. Ud over oplæggene blev der udvekslet mange erfaringer mellem fans fra hele Europa, desværre var der i år meget begrænset deltagelse fra Skandinavien, så det skal forbedres næste år. Danmark skulle helst også være repræsenteret af mere end blot 1 fan. Næste år er det en kongres, og her vælges FSE’s komitemedlemmer for en periode på 2 år. Det er endnu ikke fastlagt, hvor kongressen finder sted i 2019.

 

The Football Supporters Europe network (FSE) er et uafhængigt, repræsentativt og demokratisk organiseret græsrodsnetværk for fodboldfans i Europa. Der er pt medlemmer fra 48 lande på kontinentet. Fodboldfans kan være medlem både som individ, men også som del af en fanorganisation. AGF Fanclub Aarhus er medlem af FSE, det samme er flere andre danske fanklubber. FSE forsøger at forbedre fanoplevelserne på de europæiske stadions gennem samarbejde med fanfraktioner og diverse organisationer involveret i fodbold.